2015/16 МР Україна залишиться серед світових лідерів із експорту кукурудзи

Збиральна кампанія кукурудзи, яка тільки-но почалася в Південній Україні, тримає в напрузі аграріїв, трейдерів, експертів і Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Справа в тім, що погодні умови у весняно-літньому періоді були дуже сприятливими для вегетації кукурудзи. Завдяки цьому сільгоспвиробники могли розраховувати на врожай, як мінімум на рівні 2014 року. Проте посуха та сильна спека в липні по всій Україні, зокрема, й ключових у вирощуванні зернової регіонах, розвіяло ці сподівання. Експерти почали занижувати прогнози валового збору культури. За найбільш песимістичними він досягає 21 млн т, на противагу 28,5 млн т, зібраним минулого року.

В Мінагропроді теж знизили фактичний врожай культури. За даними установи, він досягає 24,5 млн т, що разом із 4 млн т перехідних залишків формує достатні обсяги як для внутрішнього ринку та страхових запасів на наступний період, так і для поставок закордон.

Так, за даними Мінагропроду, внутрішнє споживання зернової в 2015/16 маркетинговому році становитиме 7,8 млн т, що на 1 млн менше, ніж 2014/15 МР. Таке суттєве зменшення пояснюється скороченням поголів’я худоби, для відгодівлі якої використовується кукурудза, а також менше вироблятимуть продуктів харчування з культури.

На цей МР експортні обсяги культури прогнозуються Мінагропродом на рівні 16,9 млн т, цебто на 2 млн менше, ніж минулого сезону. Але попри зниження фактичного врожаю кукурудзи, згідно серпневої доповіді Міністерства сільського господарства США (USDA), в України є можливість для того, щоб лишитися в трійці лідерів світових експортерів культури.

agro-business.com.ua
02.09.2015