Україна виробляє в 2,5 рази більше зернових, ніж споживає

706635Україна має один з кращих у світі показників самозабезпеченості продовольством і виробляє в 2,5 рази більше зернових, ніж споживає внутрішній ринок. Про це повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко на прес-конференції.

Як повідомляє прес-служба Мінагропроду, Павленко підкреслив, що в країні зберігається позитивна і цілком прогнозована ситуація із забезпеченням продовольчої безпеки.

Зокрема, за попередніми оцінками, виробництво зернових очікується на рівні 60,5 млн тонн, рівень початкових запасів становить близько 11 млн тонн, а
за тимчасову втрату контролю над деякими територіями рівень споживання знизиться на 3 млн тонн. З урахуванням цих факторів самозабезпечення всіма видами зернових урожаю 2015 в Україні складе 252%. “Це в 2,5 рази більше внутрішнього споживання. Отже, без загрози продовольчій безпеці маємо всі підстави, щоб збільшити торішній рекордний показник експорту зернових. Є можливість вийти на позначку в 36 млн тонн. Тому сьогодні можна впевнено говорити: реформи здійснюються – Україна змінюється “, – повідомив Павленко.

Зокрема, самозабезпеченість пшеницею становить 258%, експортний потенціал цієї культури оцінюється в 15,9 млн тонн. “Жнива ранніх зернових завершено. Намолочено вже 37,3 млн тонн при врожайності на рівні минулого року. Наразі триває обмолот гречки, проса, почалося збирання кукурудзи”, – повідомив міністр.

Забезпеченість зерном кукурудзи власного виробництва дорівнює 313%, експортний потенціал в сегменті може скласти 16,9 млн тонн. Наявність ячменю становить 173% при можливому експорті до 3,7 млн тонн.

У Мінагропроді вважають, що такі обсяги дають можливість говорити про цінову стабільність на продовольчому ринку. Однак регулювання цін і запобігання їх необґрунтованого зростання входить до компетенції Антимонопольного комітету України.

agropalata.com.ua
08.09.2015